Počela izgradnja biogas fabrike u Vrbasu

Bez autora
Oct 16 2011

U svečanom činu polaganja kamena temeljca za biogas fabriku u Vrbasu u petak je učestvovao predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i republički ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dušan Petrović, uz prisustvo predsednika Opštine Vrbas Željka Vidovića, direktora Izvršnog odbora Erste banke Slavka Carića, zamenika ambasadora Republike Austrije u Republici Srbiji Volfgang Vagnera, predstavnika izvođača radova, kao i direktora kompanije “Mirotin”, koja je glavni investitor ovog projekta. Vrednost investicije u fabriku bio gasa iznosi 5,5 miliona evra, od čega je 25 posto iz kapitala predstavlja investiciju kompanije “Mirotin grupe”, a ostatak sredstava je iz kreditnih linija Erste banke. Velika je prednost što se u izgradnju biogas fabrike krenulo sa Poljoprivrednog dobra “Sava Kovačević”, koje raspolaže sa 1.800 goveda i ima oko pet hiljada hektara zemlje i oko 27.000 tona stajnjaka, što je dovoljno za početak prve faze ove fabrike kapaciteta od jednog MW, a sa ciljem da se u narednim godinama proizvodnja proširi, kao i njen kapacitet, koji bi trebalo da bude četiri MW.

Počela izgradnja biogas fabrike u VrbasuU svečanom činu polaganja kamena temeljca za biogas fabriku u Vrbasu u petak je učestvovao predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i republički ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dušan Petrović, uz prisustvo predsednika Opštine Vrbas Željka Vidovića, direktora Izvršnog odbora Erste banke Slavka Carića, zamenika ambasadora Republike Austrije u Republici Srbiji Volfgang Vagnera, predstavnika  izvođača radova, kao i direktora kompanije “Mirotin”, koja je glavni investitor ovog projekta.

Vrednost investicije u fabriku bio gasa iznosi 5,5 miliona evra, od čega je 25 posto iz kapitala predstavlja investiciju kompanije “Mirotin grupe”, a ostatak sredstava je iz kreditnih linija Erste banke.

Velika je prednost što se u izgradnju biogas fabrike krenulo sa Poljoprivrednog dobra “Sava Kovačević”, koje raspolaže sa 1.800 goveda i ima oko pet hiljada hektara zemlje i oko 27.000 tona stajnjaka, što je dovoljno za početak prve faze ove fabrike kapaciteta od jednog MW, a sa ciljem da se u narednim godinama proizvodnja proširi, kao i njen kapacitet, koji bi trebalo da bude četiri MW.

Pokrajinska vlada je preko svog Fonda za razvoj investirala 40 miliona dinara u Poljoprivredno dobro “Sava Kovačević” u Vrbasu i to je jedna od najvažnijih i najvećih investicija.

Predsednik pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić naglasio je da je ovo poljoprivredno dobro od izuzetnog značaja, jer tu radi 500 ljudi, a u krugu ovog gazdinstva počela je izgradnja najvećeg postrojenja za proizvodnju biogasa ne samo u Vojvodini, već i u Srbiji. Izgradnja ovog postrojenja, predstavlja putokaz sličnim kompanijama, kako da organizuju i zaokruže svoju proizvodnju, da se ne bi gubili ogromni potencijali sa kojima Vojvodina raspolaže.

Danas biomasa završava uglavnom zapaljena na njivama, gde gubi i potencijalni profit, a istovremeno zagađuje životnu sredinu. Zbog svega toga ovo postrojenje na neki način jeste pokazna vežba za sva ona poljoprivredna gazdinstva, koja imaju neiskorišćenu biomasu, jer simbolično fabrika biogasa predstavlja 4E, odnosno, ima ekonomski, ekološki, energetski i evropski značaj. Ovu simboliku je Evropska unija nametnula svojim članicama, kao definiciju da do 2020. godine moderne evropske države moraju u okviru one energije kojom raspolažu, troše i proizvode, 20 posto proizvoditi iz obnovljivih izvora energije, dodaje Pajtić.

Kako je istakao ministar Petrović, najvažnije od svega je to je Srbija počela sa eksploatacijom biogasa i bioenergije, što je neverovatno veliki potencijal. Stručnjaci iz Srbije procenjuju da kod nas ima kapaciteta u obnovljivim izvorima energije, koja odgovara kalorijskoj vrednosti od oko 2,7 miliona tona nafte godišnje. Postoje i procene da te energije ima i više.

Vlada Republike Srbije ima jasan plan da uđe u projekte koji bi za četiri godine trebalo da na najmanju moguću meru smanje potrošnju nafte i gasa, a da se uvode masovna upotreba bioenergije. Zato je vrlo važno, da ovo postrojenje bude dobar projekat i kao primer za nastavak izgradnje istih postrojenja i u drugim gradovima Srbije. Takva postrojenja otvaraju prostor i za bolji makroekonomski status, a sa druge strane to je jedan od načina da svi živimo bolje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik